URBAN TR75 s otočným skládacím dopravníkem 3,4 m

Štěpkovač (špalíkovač) URBAN TR75 je nesený na tříbodovém závěsu traktoru. Je určený především pro malotraktory, ale lze ho bez problémů používat i za silným traktorem. Optimální výkon traktoru je 25 hp a více, minimální výkon je 15 hp. 

TR75 se od typu TR70 liší použitím předřazeného řemenového převodu. Řemeny tlumí rázy a zároveň plní funkci přetěžovací spojky, která u tohoto typu není potřeba. Velká řemenice slouží jako setrvačník, což také přispívá k tlumení rázů a klidnějšímu chodu. Kroutící moment na kardanu je u TR75 poloviční ve srovnání s TR70 (při stejném průměru větví).

Do průměru 80 mm

Součástí stroje je: řetězy proti padání hydrauliky traktoru, závěs pro valník včetně koule ISO 50, návod k používání včetně prohlášení o shodě

  • Kategorie: URBAN TR75
  • Modelová řada:70
  • Katalogový kód:TR75 D3,4 HO
  • V nabídce od:24.07.2019
  • Dostupnost:do 4 týdnů

Varianty produktu

Foto Název Cena
URBAN TR75 s pytlovačem na Big-Bag do 4 týdnů
URBAN TR75 s dopravníkem 2,1 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 s dopravníkem 2,6 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 se skládacím dopravníkem 3,4 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 s otočným dopravníkem 2,6 m do 4 týdnů
URBAN TR75 s dvojitým pytlovačem do 4 týdnů
Hmotnost (kg): 526
Max. průměr měkkého čerstvého dřeva (borovice): 80 mm
Max. průměr tvrdého čerstvého dřeva (dub, habr): 65 mm
Max. průměr tvrdého suchého dřeva (dub, habr): 50 mm
Max. rozměry hranolu (smrk): 60 x 60 mm
Max. rozměry prkna (smrk): 190 x 20 mm
Délka štěpky (není nastavitelná): 6 - 13 cm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí: 200 x 200 mm
Vstupní otvor násypky: 700 x 400 mm
Maximální výkonnost: 50 pytlů za hodinu
Kategorie 3-bodového závěsu: 1 a 2
Maximální otáčky kardanu: 540 / min.
Minimální výkon traktoru: 15 hp
Optimální výkon traktoru: 25 hp a více
Nastavitelný (výsuvný) rám štěpkovače: Ano - 3 polohy
Počet štěpkovacích nožů: 6
Mezera mezi ostřím štěpkovacích nožů: cca 0,1 mm
Životnost nožů na jedno nabroušení: 100 - 500 m3 štěpky
Ochrana proti přetížení: Prokluz řemenů
Rozměry v přepravní poloze (délka x šířka x výška): 108 x 179 x 123 cm
Rozměry v pracovní poloze (délka x šířka x výška): 108 x 225 x 115 cm
Rozměry balení (délka x šířka x výška): 108 x 179 x 138 cm
Výstup štěpky: Dvojitý pytlovač
Zajišťovací řetězy proti padání hydrauliky traktoru: Ano
Závěs pro valník: Ano - klasický + koule ISO 50

Otočný skládací pásový dopravník

Štěpka je vynášena skládacím pásovým dopravníkem délky 3,4 m. Dopravník je poháněn hydromotorem s regulací otáček, kterou lze měnit rychlost pásu a tím určit, do jaké vzdálenosti od konce dopravníku štěpka dopadne. Dopravník je otočný a má 3 polohy: do boku, dozadu a 45°.  Sklon dopravníku je nastavitelný pomocí navijáku. Při přepravě je dopravník složený a zvednutý do svislé polohy. Jako volitelné příslušenství je možné na konec dopravníku namontovat skluzavku o délce 0,8 m (štěpka ze skluzavky dopadne na vzdálenější místo), nebo dvojitý pytlovač na rašlové pytle s opěrnou nohou. Pytlovač je připevněný pomocí čtyř šroubů a jeho montáž zabere pouze několik minut.

Násypka

Násypka se skládá z pevné a odklápěcí části. Díky tomu zabírá štěpkovač v přepravní poloze méně místa do šířky - nepřesahuje obrysy traktoru, což je důležité pro jízdu v lese mezi stromy. V pracovní poloze se sklopením odklápěcí části násypka prodlouží. Prodloužená násypka zajišťuje lepší vedení větví a bezpečnost obsluhy. Navíc je násypka osazena bezpečnostním vypínacím rámem s koncovým spínačem, ten je k některým traktorům možné připojit tak, aby při stlačení vypínacího rámu došlo k zastavení motoru nebo vývodové hřídele traktoru. Násypka je orientována vodorovně, což ve srovnání se svislou či šikmou násypkou značně usnadňuje vkládání dlouhých větví. Povrchová úprava celého stroje je provedena práškovými barvami.

Připojení k traktoru

TR75 je určený především pro malotraktory, ale lze ho bez problémů používat i za silným traktorem. Minimální doporučený výkon traktoru je 15 hp, optimální výkon traktoru je 25 hp a více. U malotraktoru jde především o to, aby unesl hmotnost štěpkovače. Vývodová hřídel traktoru je zařazena na otáčky 540/min. 

Řemenový převod

Výkon je z traktoru přenášen přes kardan na předlohovou hřídel a dále přes řemenový převod na štěpkovací ústrojí. Řemenový převod tlumí rázy a zároveň plní funkci přetěžovací spojky, která u tohoto typu není potřeba. Při přetížení dojde k prokluzu řemenů (v závislosti na jejich napnutí). Velká řemenice o hmotnosti 90 kg slouží jako setrvačník, což také přispívá k tlumení rázů a klidnějšímu chodu. Kroutící moment na kardanu je u TR75 poloviční ve srovnání s TR70 (při stejném průměru větví). Vstupní hřídel štěpkovače je díky řemenovému převodu umístěna níže, a proto ani při zapojení za malotraktor s velmi nízko umístěnou vývodovou hřídelí nevzniká problém s přílišným zalomením kardanu. U větších traktorů je kardan obvykle téměř rovně.

 

Nastavitelný rám

Výsuvná spodní ramena štěpkovače (3 polohy po 10 cm) dovolují připojení k různým typům traktorů při zachování optimálních úhlů zalomení kardanu. Nabízíme výběr ze 4 variant spodních výsuvných ramen, která se liší průměrem čepů a šířkou. Zde jsou ke stažení výkresy jednotlivých variant v pdf.

Varianta 1 je univerzální, pro 3-bodový závěs kategorie 1 i 2, vnější čepy mohou mít průměr 28 mm, nebo po vzájemném prohození ramen průměr 19 mm. Varianta 2 je vhodná především pro malé malotraktory. Varianty 3 a 4 jsou naopak vhodnější pro větší traktory (pro traktory Zetor doporučujeme variantu 3). Standardně TR75 dodáváme s variantou ramen 1, pokud chcete štěpkovač TR75 dodat s jinou variantou ramen, uveďte to prosím do poznámky v objednávce (cena je stejná).

Zajišťovací řetězy

Při práci a popojíždění je štěpkovač zvednutý na hydraulice traktoru stále ve stejné pracovní výšce (nepokládá se na zem). Pro zajištění štěpkovače v této poloze slouží zajišťovací řetězy, které dodáváme společně se štěpkovačem.

Štěpkovací ústrojí

Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou protiběžných hřídelí s noži. Štěpkovací nože si větve samy podávají. Průchozí mezera mezi hřídelemi je 70 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí dvou šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (cca 0,1 mm). Podložky dodáváme v různých tloušťkách. Jedním broušením se nůž obvykle sníží o 0,5 až 0,8 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 100 až 500 m3 štěpky (cca 1000 až 5000 rašlových pytlů), záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…). Každý nůž je možné zbrousit až o 4 mm, poté je třeba ho vyměnit za nový.

Závěs pro valník

Štěpkovač je vybaven závěsem pro připojení valníku o maximální hmotnosti 2000 kg. Valník je možné připojit do klasického závěsu nebo na kouli ISO 50.

Dotaz na produkt

Máte-li dotaz k tomuto produktu, neváhejte se nás zeptat.

Položky označené * jsou povinné.

Varianty produktu

Foto Název Cena
URBAN TR75 s pytlovačem na Big-Bag do 4 týdnů
URBAN TR75 s dopravníkem 2,1 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 s dopravníkem 2,6 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 se skládacím dopravníkem 3,4 m do boku do 4 týdnů
URBAN TR75 s otočným dopravníkem 2,6 m do 4 týdnů
URBAN TR75 s dvojitým pytlovačem do 4 týdnů

Volitelné příslušenství

Pytle na štěpku